Strona główna
Culiinaria Italiana

Polacy coraz chętniej otwierają się na nowe doznania kulinarne, próbując nowych smaków i smakując kuchni innych krajów. Jest to też związane z coraz większą świadomością zasadności zdrowego odżywiania. Kuchnia włoska jest w Polsce popularna od dawna, tak samo zresztą jak w wielu innych krajach świata. Wynika to nie tylko z jej wyjątkowych walorów smakowych, ale też faktu, że jest zdrowa, a w dodatku bazuje na prostych przepisach. Szybko jednak może okazać się, że gotowanie po włosku wcale nie jest proste.

Do takiego wniosku mogą dojść nie tylko osoby, które próbują we własnej kuchni przyrządzać specjały, ale też goście wielu włoskich restauracji. W Polsce znajduje się ich wiele, tak samo jak w innych krajach, jednak niestety nie zawsze podawane w nich dania smakują tak samo jak w słonecznej Italii, czyli po prostu tak, jak powinny. Wynika to nie tylko z braku wiedzy i umiejętności. Podstawowym powodem jest brak dostępu do typowo włoskich składników, jak szynki i wędliny czy sery. Oczywiście wiele włoskich produktów w Polsce można kupić, zwłaszcza w marketach, jednak nie wszystkie - niedostępne są te, które mają krótki termin przydatności do spożycia, jak prawdziwa mozarella. Te dostępne zaś nie zawsze są oryginalne, przez co ich smak, a także inne walory, jak konsystencja, mogą znacznie się różnić. Z takich produktów nie da się przygotować idealnych, oryginalnych włoskich dań, wobec czego menu wielu restauracji może rozczarowywać.

Na szczęście jednak nie dotyczy to wszystkich przypadków. Szukając dobrego lokalu, trzeba postawić na restaurację prowadzoną przez Włochów, mających dostęp do oryginalnych produktów, które sprowadzają z ojczyzny. Takim lokalem w Warszawie jest Culiinaria - prawdziwa italian restaurant.

Copyright 2025 Salus-edukacja.pl - wszelkie prawa zastrzeżone